Rechter Westenberg stapt op

Nieuwe Revu.nl, 21 augustus 2009 Origineel

De omstreden vice-president van de Haagse rechtbank, Hans Westenberg, gaat per 1 oktober met vervroegd pensioen. Het besluit van Westenberg te vertrekken is „in het belang van de rechtspraak”, aldus de rechtbank Den Haag. „Zowel het bestuur als Westenberg wenst iedere discussie over het rechterlijk functioneren van Westenberg te voorkomen.” Maar die discussie was al lang en breed gaande. Aanleiding was de procedure die Westenberg aanspande tegen journalist Micha Kat en advocaat Hugo Smit. Volgens Smit – geciteerd door Kat in zijn boek Topadvocatuur – had Westenberg tegen alle regels in buiten de rechtszaal om met advocaten gebeld. Het ging om een zaak waarbij gebiedsontwikkelaar Chipshol betrokken was. Met zijn unieke procedure opende Westenberg een doos van pandora waarvan hij nu zelf het slachtoffer is geworden…

In eerste aanleg won Westenberg van voormalig Chipshol-advocaat Smit. Maar in hoger beroep werd door het gerechtshof vastgesteld dat Westenberg op tenminste twee gelegenheden wel degelijk met advocaten had gebeld. En daarover had de rechter ook nog eens onder ede gelogen.

De rechter en de rechtbank Den Haag lijken nu eieren voor hun geld te kiezen. Maar de vraag is of daarmee de kous af is. De vraag is namelijk onbeantwoord gebleven waarom Westenberg achter de schermen druk uitoefende op advocaten. Volgens Chipshol-directeur Poot was Westenberg van meet af aan partijdig in de zaak. Zeker is dat de rechter uiterst nadelige uitspraken voor de gebiedsontwikkelaar heeft gedaan.

Revu volgde de affaire-Westenberg op de voet en publiceerde een onthullend achtergrondverhaal over de magistraat: De Liegende Rechter (rtf).

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates