'Kamer boos over premie voor rechter'

NRC Handelsblad, 3 september 2009 Origineel

Gepubliceerd: 3 september 2009 13:31 | Gewijzigd: 3 september 2009 13:31Door een onzer redacteuren

Den Haag, 3 sept. De Tweede Kamer eist opheldering over de vergoeding die de in opspraak geraakte rechter Hans Westenberg bij zijn vertrek meekrijgt. De 64-jarige Westenberg, vicepresident van de rechtbank in Den Haag, gaat op 1 oktober met vervroegd pensioen om „discussie over zijn functioneren” te voorkomen, zo werd eind augustus bekendgemaakt.


In de Tweede Kamer is ophef ontstaan nu afgelopen week bekend is geworden dat de vicepresident bij zijn vertrek een premie mee krijgt van 75.000 euro. Bovendien heeft de Raad voor de Rechtspraak zijn advocatenkosten betaald. Kamerleden zetten daar vraagtekens bij. Fred Teeven (VVD) en Ton Heerts (PvdA) hebben Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie. Teeven: „Het verbaast mij dat het proces van Westenberg met belastinggeld is betaald. En dan krijgt hij ook nog eens zo’n pensioen mee.” Teeven wil dat „niet zomaar laten gebeuren”, zegt hij. „De rechterlijke macht moet onbesproken van gedrag zijn. Als ik de antwoorden op mijn vragen niet bevredigend vind, kan meneer Westenberg erop rekenen dat ik dit dossier voorlopig nog niet sluit. Het kan echt niet zo zijn dat een rechter die weet dat hij fout zit, een civiele procedure aanspant met publiek geld.” Ook regeringspartijen CDA en PvdA willen opheldering over de kwestie. De PvdA wil van de minister van Justitie weten of het eventueel mogelijk is het geld terug te vorderen van Westenberg.

Aanleiding voor het vertrek van Westenberg bij de rechtbank in Den Haag is een tussenarrest dat het gerechtshof in diezelfde stad op 23 juni heeft gewezen. Daarin acht het hof bewezen dat de rechter telefonisch contact heeft gezocht met advocaten in de Chipshol-zaak toen hij die onder zich had. Chipshol is een projectontwikkelaar die tegen de zin van Schiphol rond de luchthaven een kantorenpark heeft opgebouwd. Volgens het hof brengt „het voeren van telefoongesprekken [...] risico’s mee voor onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de rechter”. Westenberg ontkent, maar het hof acht bewezen dat de rechter twee telefoontjes heeft gepleegd naar een Chipshol-advocaat. Volgens een woordvoerder van de rechtbank gaat Westenberg „op verzoek van het bestuur van de rechtbank en in goed overleg” met vervroegd pensioen. 

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »