Chipshol doet aangifte wegens meineed tegen 'de liegende rechter'

Accountingweb.nl, 20 oktober 2009 Origineel

Oprichter Jan Poot van gebiedsontwikkelaar Chipshol doet officieel aangifte tegen rechter Westenberg, voormalig vice-president van de Rechtbank Den Haag. Volgens Poot heeft de jurist meineed gepleegd in de Chipshol-zaak.

Westenberg, de 'liegende rechter'
Chipshol, dat al jaren in een juridisch steekspel verwikkeld is met luchthaven Schiphol vanwege grond, stelt "op een ongehoorde wijze door Westenberg te zijn benadeeld".

Westenberg heeft zich in de kijker gespeeld door tijdens de Chipshol-zaak te bellen met advocaten en dit vervolgens onder ede te ontkennen. Onlangs werd bewezen geacht dat hij wel degelijk gebeld heeft en werd een vertrekregeling in gang gezet.

Pensioen
De rechtbank Den Haag stemde in met vervroegde pensionering en gaf hem 75.000 euro mee. Poot wil strafvervolging: "Het gaat om een zeer ernstige zaak [...] Zo'n man beloon je niet met vervroegd pensioen en een bonus van 75 mille. Die ontsla je op staande voet en vervolg je. Een gewone burger kan voor meineed zes jaar de gevangenis ingaan."

Chipshol stelt verder vanwege een omstreden en vier jaar later door het Hof vernietigd vonnis van Westenberg jarenlang buiten spel gezet te zijn als gebiedsontwikkelaar in de Schiphol-regio. Daardoor verloor het het bedrijf 450 van de 600 hectare grond die het rond Schiphol bezat en was jarenlang uitgeschakeld als concurrent van Schiphol Real Estate.

Als gevolg van dat vonnis, dat dateert uit 1996, mocht Chipshol ook niet meer procederen. "Bovendien moesten we twee miljoen gulden betalen. We hebben al met al honderden miljoenen verloren", licht Chipshol-directeur Peter Poot, zoon van de oprichter, toe.

Doofpot
Poot verwacht dat Westenberg veroordeeld wordt voor meineed en in de gevangenis belandt. "Dit mag niet in de doofpot gestopt worden. Als dat wel gebeurt gaan we naar het Hof van Justitie en daarna naar het Europese Hof. Het gaat hier nota bene om een liegende rechter, die dient een voorbeeld te stellen."

Als de Staat haar verantwoordelijkheid niet neemt, zal Chipshol opnieuw een schadeprocedure starten. "Wij willen in de eerste plaats een veroordeling van Westenberg en in de tweede plaats willen we 'sorry' horen en moet er een schikking horen. Anders zullen we de volgende stap moeten nemen", aldus de Chipshol-topman.

Groenenbergterrein
Chipshol werd in 1986 door Jan Poot opgericht. Het bedrijf wil rond Schiphol diverse bedrijvenparken realiseren, maar ligt daarover al sinds halverwege de jaren negentig in de clinch met de luchthaven.

Met name rond het Groenenbergterrein liepen de gemoederen hoog op. De ontwikkelaar wil hier een logistiek terrein bouwen, maar kreeg te maken met tegenwerking van achtereenvolgens provincie, gemeente, de Luchtverkeersleiding Nederland, Schiphol en Verkeer & Waterstaat. In 2003 werd een bouwverbod ingesteld voor het terrein, omdat de capaciteit van de Aalsmeerbaan door de plannen aangetast zou kunnen worden.

Chipshol stapte naar de rechter. De gemeente en provincie troffen vervolgens minnelijke schaderegelingen met Chipshol en telden respectievelijk een en twaalf miljoen neer. In 2005 werd Schiphol veroordeeld tot een schadevergoeding en moest een voorschot van 19 miljoen euro betalen. Vlak voordat de exacte hoogte van de schadevergoeding zou worden bepaald, werden alle rechters vervangen.

Advertentie
Jan Poot timmert sindsdien aan de weg met een advertentie-offensief. Sinds 2007 plaatst hij regelmatig paginagrote advertenties in landelijke media om misstanden binnen de rechterlijke macht aan de kaak te stellen.

De laatste, die afgelopen september in NRC verscheen, toont de 85-jarige Jan Poot met bebloede onderarm in een cel. Een veiligheidsagent van het Gerechtshof in Amsterdam zou buiten zijn boekje zijn getreden en vader en zoon hardhandig uit het Paleis van Justitie hebben gezet.

Binnenkort verschijnt het nieuwe boek 'Doodzonde' van Jan Poot, waarin hij onder meer "nadere onthullingen" over Westenberg doet. "En zolang het nodig is, zullen er nieuwe procedures aanhangig worden gemaakt", besluit Peter Poot.


AccountingWEB NL  20th October 2009
Categorieën:  AW.nl Top 3 news, Nieuws Story, Fraude

Artikel 1304

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates