Top 10 jaaroverzicht Advocatie

Advocatie.nl, 21 december 2009 Origineel

Top 10 Jaaroverzicht 2009
Het jaar 2009 stond natuurlijk in het teken van de kredietcrisis. We schreven er Advocatie.nl vol mee, vooral in het begin van het jaar, maar vrijwel geen enkel artikel over de crisis is doorgedrongen tot de Top 10 van best gelezen artikelen - met als uitzondering onze primeur over de tien ontslagen advocaten bij Clifford Chance. Misschien is dit wel tekenend voor de Nederlandse advocatuur, die vooralsnog redelijk ongeschonden door de crisis lijkt te fietsen.

Echte duidelijkheid over De Stand van de Advocatuur zal pas ontstaan bij het verschijnen van KSU-uitgave De Stand van de Advocatuur 2010, in maart van het komende jaar. In de Verenigde Staten werd veel geschreven over de zogenoemde stealth lay offs van advocatenkantoren, in maart zal blijken of en in hoeverre Nederlandse kantoren mensen hebben laten vertrekken zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.

De Nederlandse advocatuur lijkt onder invloed van de crisis vooral een pas op de plaats te maken. Een indicate daarvoor is het relatief lage aantal stagiaires dat instroomde in de Beroepsopleiding. In september meldde Advocatie dat 413 advocaat-stagiaires aan de najaarscyclus van Beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten begonnen. De instroom van stagiaires was daarmee de laagste sinds 1 januari 2000.

And the winner is...Enait
Het best gelezen artikel van het jaar 2009 is Geen geraaskal meer bij hoger beroep Enait. De zitting bij het Hof van Discipline werd door geen enkel ander nieuwsmedium bijgewoond, en dat zorgde ook voor veel lezers van buiten de advocatuur. De follow up - met de reactie van Enait op de beslissing van het Hof van Discipline - werd eveneens veel gelezen. De omstreden moslimadvocaat had weliswaar ook bij Pauw & Witteman gezeten om over zijn gewonnen zaak te verhalen, maar dat ging weer eens in gekrakeel ten onder.

De advocatuur is sterk verdeeld over de vraag of er wet- of regelgeving moet komen die iedere advocaat verplicht om op te staan voor de rechter, zoals staatssecretaris Albayrak van Justitie nu wil. 55% is voor wetgeving, 45% is tegen, zo blijkt uit de reacties op de stelling die Advocatie vorige week aan de lezers voorlegde. Eén ding is zeker: de kwestie zal voorlopig niet uit het nieuws verdwijnen.

Satire
U mag ook graag een stukje satire lezen, zo blijkt uit de kijkcijferkanonnen De vastgoed-nachtmerrie van De Brauw (plaats 2) en Lukraak geselecteerd: mislukte advocatenwebsites (plaats 6). De vastgoed-nachtmerrie van De Brauw is overigens ten einde, nu het kantoor eindelijk zijn intrek heeft genomen in The Rock aan de Amsterdamse Zuidas.

De nachtmerrie van de mislukte advocatenwebsites is nog volop gaande: vrijwel alle links naar de toen besproken websites werken nog. U kunt dus nog altijd genieten van advocaten "opgediend in een lauwe saus van Adobe Photoshop, met een topping van grove pixels". Of van de "bekroonde rouwkaarten uit de jaren vijftig" en het athentieke beeldmateriaal van een advocaat met Neelie Smit Kroes op een Wiener bal.

Op plaats vijf geen satirisch artikel - hoewel de titel Nieuwe niche: het leukemeisjeskantoor wellicht anders doet vermoeden - maar het verslag van de presentatie van De Stand van de Advocatuur 2009. De show werd op die feestelijke middag gestolen door dagvoorzitter Ciska Dressehuys, die aan een van de deelnemers aan de discussie over diversiteit vroeg: "Ben je niet gewoon een beetje laf met jouw leukemeisjeskantoor?"

Rambo
Op plaats zeven onze primeur over de tuchtrechtelijke veroordeling van advocaat Rambo Kuijpers. Een advocaat mag zichzelf niet presenteren behangen met geweren, voorzien van de leus: "Eerst schieten, dan praten". Satire is kennelijk niet overal even geliefd. Het Hof van Discipline vroeg zich overigens wel of er geen sprake was van een grap, pastiche of parodie. Het hof oordeelde echter dat de uitingen van Kuijpers "geschikt zijn om door het publiek ernstig te worden opgevat".

Op plaats 8 de teloorgang van rechter Westenberg, inmiddels vertrokken met een oprotpremie. Deze zaak krijgt een vervolg in het komende jaar, Westenberg moet hoogstwaarschijnlijk nog voor de Utrechtse rechter verschijnen naar aanleiding van een aangifte wegens meineed. Advocatie gaat die zaak uiteraard volgen.

Opgewonden standje Dare
Ze kan en mag uiteraard niet ontbreken: de Moskouse advocate Deidre Dare, die door Allen & Overy werd ontslagen vanwege haar scabreuze schrijfsels op internet. Wij weten niet beter dan dat die zaak nog altijd onder de Engelse rechter is, maar dat zullen we aan het begin van het volgend jaar weer eens navragen. Ondertussen schrijft Dare pikante columns voor de Moscow Times, onder meer over SM.

Dare bood zichzelf via de column ook een keer aan als prostituee: voor 2500 dollar werd sex en een ontbijtje op bed beloofd. Het bericht maakte Advocatie even erg populair onder de bezoekers van Hookers.nl, alwaar prompt een diepgaande discussie losbarstte over de ins en outs van hoeren en snoeren in Rusland.

Op plaats tien het jaarlijkse salarisonderzoek van KSU, dit jaar voor het eerst in samenwerking met RaymakersvdBruggen. Dit onderzoek wordt in het komend jaar uiteraard herhaald, en ook dan zullen de gevolgen van de kredietcrisis voor de advocatuur beter zichtbaar worden.

De eerstvolgende editie van Advocatie verschijnt op 6 januari 2010. De redactie wenst u een fijne Kerst en gelukkig nieuwjaar!

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates