Chipshol Onderzoek naar meineed

Ex-rechter onder vuur

Door: Merel van Leeuwen 
Gepubliceerd: donderdag 11 februari 2010 01:03
Update: donderdag 11 februari 2010 02:34

depers.nl, 11 februari 2010 Origineel

Ex-rechter Hans Westenberg voelt nu zelf de hete adem van justitie in zijn nek. ‘Dit is goed voor de rechtsstaat.’

Een oud-rechter die mogelijk wordt vervolgd wegens meineed en valsheid in geschrifte. Het is uniek, maar het Openbaar Ministerie in Utrecht neemt de aangifte van gebiedsontwikkelaar Chipshol en de familie Poot zo serieus dat het de Rijksrecherche onderzoek laat doen. ‘Dit is een keiharde en simpele zaak’, stelt Cees Poot. En zo krijgt Westenberg de affaire als een boemerang terug.

De voormalig vicepresident van de rechtbank Den Haag spande in 2004 een procedure aan tegen Hugo Smit, de advocaat van Chipshol, omdat deze had gezegd dat Westenberg buiten een rechtszaak om had gebeld met advocaten. Deze zaak was een onderdeel van het jarenlange gevecht over bouwgrond tussen Chipshol en Schiphol. Westenberg ontkende de beschuldiging en eiste een rectificatie en schadevergoeding.

De rechtbank in Rotterdam stelde Westenberg in het gelijk, maar het hof in Den Haag achtte in een tussenarrest vorig jaar wel degelijk bewezen dat de rechter twee keer met een Chipshol-advocaat had gebeld voorafgaand aan het pleidooi in de zaak. Voordat de rechtszaak tot een definitief einde kwam, koos Westenberg eieren voor zijn geld. In overleg met de rechtbank ging hij op 1 oktober met vervroegd pensioen.

Westenberg zei gisteren dat hij het ‘niet aangenaam vindt’ dat hij in deze situatie is beland. In de vijf jaar dat hij heeft geprocedeerd tegen Smit heeft hij financiële juridische bijstand gehad van de Raad voor de Rechtspraak. Volgens een woordvoerder van de raad stond niet alleen Westenbergs integriteit op het spel, maar werd de beschuldiging ook als schadelijk gezien voor de hele rechterlijke macht. Daarom werd de procedure mede namens de raad gevoerd en droeg die de kosten.

Oud-rechter Rob Blekxtoon noemt het justitieonderzoek ‘goed voor de rechtsstaat’. ‘Deze aantijging is te ernstig om te laten lopen.’ Volgens hem heeft Westenberg gedacht dat hij ermee zou wegkomen. ‘Nu het er naar uitziet dat hij meineed heeft gepleegd, is dat het toppunt van arrogantie.’

Chipshol is ervan overtuigd dat er op de achtergrond grotere krachten een rol hebben gespeeld en wil dat in een getuigenverhoor voor de rechtbank in Utrecht aantonen. Of die procedure doorgaat, is nog onduidelijk.

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates