Westenberg wuift aantijgingen Chipshol weg

Laatste update:  4 november 2010 19:57

NU.nl, 4 november 2011 Origineel

UTRECHT - Voormalig rechter Hans Westenberg wuifde tijdens zijn verhoor donderdag in de rechtbank van Utrecht de aantijgingen aan zijn adres van projectontwikkelaar Chipshol weg.


Foto:  ANP

Chipshol vindt dat Westenberg in een proces over grond rond Schiphol partijdig is geweest en zich heeft laten leiden door belangen van de tegenpartij.

Westenberg, oud-vicepresident van de Haagse rechtbank, was de eerste van een aantal getuigen die Chipshol mag horen. Chipshol stelt door een uitspraak van Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt.

Chipshol wil een schadeprocedure starten tegen Westenberg en de Staat, en hoopt daarvoor met het getuigenverhoor munitie te verzamelen. Ook onder meer (voormalig) rechters Pieter Kalbfleisch, Ernst Numann en Bert van Delden worden nog gehoord.

Bevriend

Vader en zoon Poot, oud-directeur en directeur van Chipshol, vermoeden dat Westenberg en oud-collega Kalbfleisch in de tijd van het bewuste proces bevriend waren.

Chipshol heeft verder een anonieme tip gehad dat Kalbfleisch weer bevriend was met de broers Van Andel. Harry van Andel was directeur van de tegenpartij van Chipshol, Landinvest.

Chipshol wil met het verhoor onder meer uitzoeken of Westenberg en Kalbfleisch onderling contact hebben gehad over de rechtszaak tussen Chipshol en Landinvest.

Ook wil de projectontwikkelaar weten waarom juist Westenberg de zaken van Chipshol en Van Andel heeft behandeld, en of Kalbfleisch bemoeienis heeft gehad met het toebedelen van de zaak aan Westenberg.

Toeval

Desgevraagd zei Westenberg dat hij sinds ze elkaar kennen één keer op de verjaardag van Kalbfleisch is geweest, maar dat ze verder niet bij elkaar over de vloer kwamen. Ook zei hij niet met Kalbfleisch of andere rechters over de bewuste rechtszaak te hebben gesproken.

Dat juist Westenberg de zaak in behandeling kreeg was volgens hem toeval: ''bij mijn weten is dat regulier over de rol gelopen''.

Telefoongesprekken

Westenberg stelde verder wederom geen telefoongesprekken te hebben gevoerd met Hugo Smit, destijds een advocaat van Chipshol, die het tegendeel beweert. Smit, die een rechtszaak daarover uiteindelijk won, eist een schadevergoeding van de rechter.

De rechtbank redde het niet met de dag die voor het verhoor van Westenberg was uitgetrokken. Een tweede dag moet nog worden gepland. Vrijdag gaan de verhoren van andere getuigen verder. 

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »