'Chipshol-zaak gonsde niet door rechtbank'

dinsdag 09 november 2010, 16:30

update: zaterdag 04 juni 2011, 20:41

FD.nl, 9 november 2011 Origineel

Gebiedsontwikkelaar Chipshol hoort getuigen om zijn megaclaim tegen de Staat te onderbouwen. Dinsdag was de beurt aan Ernst Numann, raadsheer bij de Hoge Raad.

'Is het u bekend dat rechter Hans Westenberg vaker telefoneerde met advocaten?' vraagt de advocaat van Chipshol aan Ernst Numann. De raadsheer bij de Hoge Raad kijkt bedenkelijk. Hij was destijds een collega van Westenberg, die al bijna twee decennia met de familie Poot in conflict is over de Chipshol-zaak. 'Veel herriner ik mij niet. De zaak gonsde niet door de rechtbank.'

Doorgestoken kaart

De Chipshol-affaire draait om de verkoop van gronden rond Schiphol, halverwege de jaren negentig. Door een vonnis van Westenberg verloor Poot zeggenschap over het bedrijf Chipshol aan zijn inmiddels overleden zakenpartner Harry van Andel, die een deel van de kostbare grond verkocht. Poot verdenkt Westenberg ervan Van Andel te hebben bevoordeeld. Om dit te bereiken zou hij onder meer gebeld hebben met de advocaat van Chipshol, Hugo Smit, en hem hebben medegedeeld toch geen prijs te stellen op zijn pleidooi.

Met de getuigenverhoren hoopt Chipshol aan te tonen dat Westenberg partijdig was en dat de procedures destijds doorgestoken kaart waren. Een van de belangrijkste vragen tijdens het verhoor van Numann is: heeft Westenberg wel of niet gebeld met Smit?

'Laat ik één ding vooropstellen. De laatste tijd is het een legende geworden dat rechters niet mogen bellen met advocaten. Dat is onzin. Als ze maar geen inhoudelijke zaken bespreken', zegt Numann.

Ingezonden brief

Of Westenberg tijdens de Chipshol-zaak gebeld heeft met Smit, weet Numann niet zeker. Wél weet hij dat Westenberg hem in 1997 heeft verzocht een ingezonden brief te schrijven naar NRC Handelsblad waarin hij namens de rechtbank ontkende dat Westenberg partijdig zou zijn geweest bij die zaak. In die brief schrijft Numann dat Westenberg gebeld heeft met Smit voor het pleidooi. Als Numann dinsdag wordt geconfronteerd met de brief, zegt hij: 'Tja, dat heb ik niet zelf verzonnen. Dat zal Westenberg mij zelf wel verteld hebben.'

 

 

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates