Anonieme getuige praat over Chipshol

Grondontwikkelingsbedrijf voert verbeten strijd

Tom Kreling

artikel artikel | Woensdag 06-04-2011 | Sectie: Economie | Pagina: 30 | Tom Kreling

NRC, 6 april 2011 Origineel

In hun juridische strijd tegen de Staat boekten vader en zoon Poot een overwinning. Een anonieme getuige werd, gezien het belang, in het openbaar gehoord.

De anonieme getuige in de zogeheten Chipshol-zaak blijkt een 64-jarige vrouw te zijn die al meer dan dertig jaar als griffier werkt op de rechtbank in Den Haag. Ze heeft gewerkt met de voormalige rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch en had met de laatste ook een relatie. Dat bleek vanochtend in de Utrechtse rechtbank waar de vrouw werd gehoord als getuige.

De vrouw schreef in 2007 een anonieme brief waarin ze Westenberg en Kalbfleisch - de huidige voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) - beschuldigde van machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Westenberg zou op verzoek van Kalbfleisch een rechtszaak behandeld hebben van een vriend van Kalbfleisch in de Chipshol-zaak.

De vrouw wilde anoniem blijven, maar de rechter-commissaris besloot vanochtend dat het verhoor in het openbaar zou plaatsvinden vanwege het belang van de zaak. Het gaat volgens de rechter-commissaris om eventuele onrechtmatigheden binnen de rechterlijke macht.

De Chipshol-zaak draait om het grondontwikkelingsbedrijf van vader en zoon Jan en Peter Poot. Eind jaren tachtig kocht Jan Poot ongeveer 600 hectare grond rond de luchthaven Schiphol om die in de toekomst te ontwikkelen. Hij werkte samen met zakenpartner Harry van Andel. In 1994 kreeg Jan Poot ruzie met Van Andel. Poot wilde de grond houden om te ontwikkelen. Van Andel wilde de grond zo snel mogelijk doorverkopen en de winst pakken.

Ze belandden bij de rechtbank in Den Haag. Rechter Westenberg oordeelde in 1996 zo dat Poot de zeggenschap over de grond kwijtraakte. Van Andel begon daarna de grond te verkopen. Poot spande juridische procedures aan om het vonnis terug te draaien. In 2000 vernietigde het gerechtshof het vonnis. Van Andel had toen al de helft van de 600 hectare verkocht. Van Andel en Poot besloten te schikken. De 300 hectare grond die nog over was, verdeelden ze.

Jan en Peter Poot voeren sindsdien een juridische strijd tegen de Staat omdat ze zeggen dat ze bewust benadeeld zijn door rechter Westenberg. In 2007 ontvingen ze de anonieme brief waarin stond waarom Westenberg negatief voor hen geoordeeld zou hebben.

Eind vorig jaar mochten vader en zoon Poot al verschillende oud-rechters verhoren over Chipshol. Vader en zoon Poot willen zo bewijzen verzamelen dat ze zijn tegengewerkt, zodat ze een schadeclaim kunnen indienen. Westenberg en Kalbfleisch noemden de beschuldigingen uit de anonieme brief onzin. Westenberg ontkende ooit met Kalbfleisch over de Chipshol zaak gesproken te hebben toen ze collega's waren op de rechtbank in Den Haag. Maar begin dit jaar meldde de schrijver van de anonieme brief zich ineens.

De vrouw zei vanochtend dat zij de brief geschreven had en zei onder ede dat de inhoud klopt. Ze vertelde dat ze eind jaren tachtig, via Kalbfleisch, de broers Jan Jonathan en Harry van Andel leerde kennen. Ze vertelde ook dat ze een keer een week met Kalbfleisch in een vakantiehuisje van Jan Jonathan van Andel in Zeeland heeft gezeten. Daarvoor hoefde Kalbfleisch, volgens haar, niet te betalen. Volgens de vrouw kwam Kalbfleisch op een gegeven moment haar kamer op de rechtbank binnen. Hij was opgewonden want hij had net een telefoontje van Van Andel gehad dat er grote ruzie was ontstaan. Hij was op zoek naar Westenberg. Een paar dagen later vroeg ze hem of hij Westenberg nog gesproken had. Dat was gebeurd. Hij had hem gevraagd om eventueel op die zaak te gaan zitten als het echt een zaak zou worden.

Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »