Kamer eist duidelijkheid Verhagen over Kalbfleisch (NMa)

Economie

NRC, 13 april 2011 Origineel

De Tweede Kamer wil dat minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) duidelijkheid geeft over de ophef rond bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Dat zeggen Kamerleden vandaag in NRC Handelsblad. Zij vinden optreden van Verhagen in het belang van de geloofwaardigheid van NMa, die onder politieke verantwoordelijkheid van de minister valt.

Kalbfleisch werd vorige week van meineed beschuldigd door een griffier van de Haagse rechtbank. Ze werkte jarenlang samen met Kalbfleisch toen hij vice-president van de rechtbank in Den Haag was. De griffier, die ook een relatie met Kalbfleisch had, verklaarde vorige week onder ede dat de huidige topman van de NMa zich als vice-president schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling door een bevriende rechter op een zaak te zetten van een vriend van hem. Deze rechter, Hans Westenberg, ging in 2009 met vervroegd pensioen. Er loopt een gerechtelijk vooronderzoek naar hem wegens meineed.

Het staat vast dat Kalbfleisch bij dezelfde bevriende rechter in 2007 namens de NMa juridisch advies inwon. Dat ging over een uitspraak van de Haagse rechtbank waar rechter Westenberg toen werkte. De rechter liet zich hiervoor door de NMa betalen. Dat is verboden. Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat het bewuste bedrijf Antacc Management nul werknemers heeft en op naam staat van Westenbergs echtgenote.

Een NMa-woordvoerder zegt dat dat de NMa hiervan op de hoogte was. “Hij gaf aan dat dit de vennootschap was van waaruit hij zijn diensten aanbood en dat hij via deze vennootschap betaald wenste te worden.” De NMa zegt niet vaker zaken te hebben gedaan met de vennootschap van de rechter. Het is volgens een woordvoerder ook de enige keer dat de NMa bij rechters juridisch advies in heeft gewonnen. Westenberg werd benaderd vanwege “zijn uitgebreide ervaring in het civiele recht.”

Wie heeft onder ede gelogen? Kalbfleisch of zijn voormalige geliefde? Lees het achtergrondverhaal van redacteuren Jeroen Wester en Tom Kreling vandaag in het economiekatern van NRC Handelsblad of in de digitale editie vanaf 16.00 uur.

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates