Vervanging van drie rechters was 'toeval'

De Volkskrant 30 juni 2011
MENNO VAN DONGEN
AMSTERDAM

De omstreden vervanging van drie Haarlemse rechters tijdens een procedure van de projectontwikkelaar Chipsol was onderdeel van vast roulatiebeleid. Dat zeiden twee getuigen woensdag.

Na eerdere verhoren in deze zaak raakten de voormalige Haagse rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch in opspraak. Een griffier verklaarde in april dat deze magistraten de tegenpartij van Chipshol hebben bevoordeeld. Zowel Westenberg als Kalbfleisch is teruggetreden.

Deze week poogt Chipshol te achterhalen wat er in 2006 is gebeurd achter de schermen van de Haarlemse rechtbank. De projectontwikkelaar vindt het 'opvallend' dat vlak voor een cruciale uitspraak in een slepend juridisch conflict alle drie de rechters zijn vervangen.

Deze drie hadden in 2005 vastgesteld dat de luchthaven schadevergoeding moest betalen aan Chipshol, omdat bouwplannen ten onrechte waren gedwarsboomd. De vraag was alleen nog hoe hoog het bedrag zou worden. De nieuwe rechters kwamen uit op 16 miljoen, een fractie van de ingediende claim.

De voorzitter van dit drietal, Nol Monster, kende het dossier tot in detail. Hij had meermalen in het voordeel van de projectontwikkelaar beslist. Tijdens een zitting in september 2006 zei hij dat hij zich goed kon voorstellen dat Chipshol zich 'ontiegelijk tegengewerkt' voelde door de overheid.

Vlak daarna werd Monster overgeplaatst van de sector civiel recht naar strafrecht. Ook zijn twee collega's bleken niet langer beschikbaar om de zaak af te ronden. Juristen hebben daarna hun verbazing uitgesproken over de driedubbele rechterswissel in dit langdurige proces.

Monster en zijn voormalige president, Frits Bakker, bezwoeren woensdag dat het toeval is dat hij werd vervangen. Het had te maken met de afspraak dat Haarlemse rechters na vier jaar naar een andere sector moesten. Monster deed al zes jaar civiele zaken. 'Blij was ik er niet mee, want ik had het naar mijn zin. Maar ik heb me er onmiddellijk bij neergelegd.'

Volgens hem gebeurde het vaak dat zaken werden overgedragen, zelfs in een laat stadium.


De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates